سیستم اطلاعات مدیریت (MIS)
MIS کوتاه شده عبارت Management Information System و معادل فارسی آن سیستم اطلاعات مدیریت است. MIS به سیستمی کامپیوتری گفته میشود که برای مدیران ابزارهایی جهت سازماندهی، ارزیابی و مدیریت واحدها در سازمان فراهم میکند. تعریف دیگری از سیستم اطلاعات مدیریت توسط ویکیپدیا ارائه شده است، در این تعریف MIS، سیستمی است که روی مدیریت سیستمهای اطلاعاتی تمرکز میکند تا تصمیمگیری راهبردی/استراتژیک را کارا و اثربخش کند. این مفهوم ممکن است دربردارنده عبارات سیستمهای پردازش تراکنش، سیستمهای تصمیمیار، سیستمهای خبره و سیستمهای اطلاعات مدیریت اجرایی باشد. بنابراین ممکن است گاهی با مفاهیم دیگری مانند انفورماتیک، سیستم اطلاعاتی، فناوری اطلاعات همپوشانی داشته باشد.
برای این که MIS بتواند اطلاعات گذشته، حال و پیشبینی آینده را تدارک ببیند باید شامل اجزای زیر باشد:
- نرمافزارهایی که تصمیمگیری را تسهیل میکنند
- منابع داده مانند پایگاه دادهها
- منابع سختافزاری
- سیستمهای تصمیمیار (DSS)
- برنامههای کاربردی برای مدیریت افراد و مدیریت پروژه
مدیران سیستم اطلاعات مدیریت
نقش مدیران MIS تمرکز بر اطلاعات سازمانی و سیستمهای فناوری است. مدیران MIS بعضا مسائل کسبوکار را تحلیل میکنند و سپس برنامههای کاربردی را طراحی و نگهداری میکنند تا مشکلات سازمانی را حل و فصل کنند. در شرکتها و سازمانهای بزرگ واحدی که مسئول سیستمهای اطلاعات مدیریت است گاهی واحد MIS نامیده میشود، نامهای دیگر این واحد، سیستمهای سازمانی (IS) و فناوری اطلاعات (IT) است.
مزیتهای سیستم اطلاعات مدیریت
بعضی از فواید به کارگیری MIS را به شرح زیر است:
- شرکتها قادر خواهند بود نقاط ضعف و قدرت خود را با گزارشهای درآمد، عملکرد کارکنان و … شناسایی کنند و فرآیندهای تجاری خود را بهبود دهند.
- تصویری کلی و کامل از شرکت بدست بیاورند
- از MIS به عنوان ابزار ارتباطاتی و برنامهریزی استفاده کنند
- با در دسترس بودن دادههای مشتری و بازخورد آن شرکت میتواند فرآیندهای تجاری خود را با نیازهای مشتریان همراستا کند. مدیریت موثر دادههای مشتری به سازمان در انجام درست بازاریابی مستقیم و فعالیتهای تشویقی کمک کند.
- سیستمهای MIS به شرکتها در بدست آوردن مزیت رقابتی کمک میکنند.