تاریخچه SAP
SAP (با تلفظ اِس اِی پی) مخفف System analyses and Programme networking یا Systems, Applications & Products in Data Processing که در حال حاضر SAP SE نام دارد، یک شرکت نرم افزاری آلمانی و چند ملیتی است و به تولید نرم افزارهای تجاری برای مدیریت عملیات و مدیریت ارتباط با مشتری می پردازد. دفتر مرکزی شرکت در والدورف آلمان قرار دارد و دفاتر منطقه ای در ۱۳۰ کشور دنیا دارد. این شرکت ۲۹۳۵۰۰ مشتری در ۱۹۰ کشور دنیا دارد. در ادامه به بیان تاریخچه SAP می پردازیم.
تاریخچه SAP
نحوه شکل گیری و تاسیس SAP
زمانی که شرکت Xerox در سال ۱۹۶۹ تصمیم گرفت از صنعت کامپیوتر خارج شود، از IBM درخواست کرد سیستم های تجاری اش را به فناوری IBM تجهیز کند. به عنوان بخشی از جبران تغییر سیستم ها، IBM حقوق مالکیت نرم افزار SDS/SAPE را طی قراردادی با ارزش ۸۰ هزار دلار به زیراکس داد.
پنج مهندس IBM به نام های دیتمار هوپ، کلاوس شیرا، هانس وِرنِر هکتور، هاسو پلاتِنر و کلاوس وِلِن روتر که همگی اهل مانهایم و ورتمبرگ آلمان بودند در حال کار روی سیستمی بودند که مبتنی بر نرم افزار SDS/SAPE بود، با فروخته شدن نرم افزار به زیراکس تنها به آنها گفته شد که کار روی توسعه سیستم جدید را متوقف کنند. آنها به جای این که از پروژه دست بکشند تصمیم به ترک IBM و تاسیس شرکت جدیدی گرفتند.
بنابراین در ۱۹۷۲ شرکت Systemanalyse und Programmentwicklung (معادل انگلیسی: System Analysis and Program Development) را پایه گذاری کردند. اولین مشتری آنها شعبه آلمان صنایع شیمیایی Imperial بود. برای این شرکت برنامه هایی را روی mainframe برای حسابداری و پرداخت توسعه دادند. برخلاف ذخیره سازی داده ها روی کارت پانچ که در IBM انجام می گرفت، آنها داده ها را به صورت محلی ذخیره کردند. بنابراین نرم افزار خود را سیستم بلادرنگ نام گذاری کردند به این دلیل که نیازی به فرآیند پانچ کارت ها در شب ها نداشت (به همین دلیل بود که حرف R در نام تجاری شرکت تا اواخر دهه ۱۹۹۰ وجود داشت).
سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ( ERP )
در سال ۱۹۷۳ اولین محصول تجاری شرکت تولید شد. این محصول SAP R/98 نام داشت که یک سیستم پردازش چندین وظیفه ای بود. این محصول امکان استفاده از ذخیره سازی متمرکز داده ها را فراهم می ساخت تا نگهداری داده را بهبود دهد. بنابراین از دیدگاه فنی نیاز به پایگاه داده ضروری بود.
در سال ۱۹۷۶ شرکت SAP GmbH ( با مسئولیت محدود ) تاسیس شد و دفتر مرکزی شرکت در سال بعد به ورتمبرگ در والدورف منتقل شد. سه سال بعد در ۱۹۷۹ شرکت SAP محصول SAP R/2 را معرفی کرد. این محصول قابلیت های سیستم را به بخش های دیگر سازمان مانند مدیریت مواد و برنامه ریزی تولید گسترش داد. در سال ۱۹۸۱ محصول باز طراحی شده ای را به بازار معرفی نمود. با این وجود SAP R/2 تا حدود سال های ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۰ بهبود داده نشد. SAP محصول جدید خود را در سال ۱۹۹۲ به نام SAP R/3 روانه بازار کرد.
شرکت ورژن های مختلفی از SAP R/3 را در سال ۱۹۹۵ منتشر کرد. SAP در میانه دهه ۱۹۹۰ میلادی با روند تغییر از پردازش مین فریم به سمت معماری کلاینت/سرور همراه شد. توسعه استراتژی اینترنت SAP با وبسایت mySAP.com مفهوم فرآیندهای تجاری را از نو طراحی و تعریف کرد. این استراتژی توصیف می کرد که فرآیندهای تجاری باید از طریق اینترنت یکپارچه شوند.
تغییرات شرکت
شرکت در اوت ۱۹۸۸ به SAP AG ( به معنی: شرکت سهامی عام با مسئولیت محدود ) تغییر نام داد و سهام آن به صورت عمومی در بازارهای بورس فرانکفورت و اشتوتگارت عرضه شد. در ۱۹۹۵ در فهرست بورس DAX آلمان و در سال ۲۰۰۳ در داوجونز پذیرفته شد. در سال ۲۰۱۴ نام شرکت به SAP SE تغییر کرد.
تمرکز بر فناوری ابری ( Cloud )
SAP از سال ۲۰۱۲ شرکت های مختلفی را که محصولات مبتنی بر فناوری ابری می فروختند را خرید. این اقدام SAP از نظر تحلیلگران تلاش برای رقابت با اوراکل عنوان شد. SAP در سال ۲۰۱۴ شرکت Concur Technologies که در زمینه نرم افزارهای ابری مدیریت هزینه و مسافرت فعالیت می کرد را به قیمت ۸٫۳ میلیارد دلار خرید. این بزرگترین خرید SAP تا آن زمان بود.
در سال ۲۰۱۴ شرکت IBM و SAP شراکت خود در فروش سرویس های ابری را آغاز کردد. IBM سرویس های زیرساخت را برای SAP فراهم می کرد و SAP راهکار ابری خود یعنی SAP HANA را روی زیرساخت راه اندازی و اجرا می کرد. هر دو از این همکاری سود بردند. همچنین SAP شراکت با مایکروسافت را اعلام کرد این همکاری برای فراهم نمودن ابزارهای مصورسازی داده به مشتریان مایکروسافت و بهبود اپ های موبایل بود. SAP از برنامه درآمدی خود به دلیل گسترش کسب وکار ابری و موفقیت SAP HANA فراتر رفت. این رشد را می توان به تصاحب Concur و Fieldglass نسبت داد.
منبع : bi پلاس