تناسب در طراحی داشبورد مدیریتی
در این سری از نوشته های بی آی پلاس، طراحی بصری در هوش تجاری را تعریف کردیم و بیان کردیم که چگونه برای چشم ها طراحی کنیم و همچنین چگونگی جلب توجه در طراحی داشبورد مدیریتی با استفاده از از رنگ مناسب را توصیف کردیم حالا وقت معرفی سومین اصل پایه در این زمینه یعنی تناسب در طراحی داشبورد مدیریتی است.
اصل سوم: تناسب، تناسب و تناسب!
در صنعت مد، تناسب می تواند ظاهر را بسازد یا از بین ببرد. مثلا برای انتخاب لباس یک اکسسوری مناسب ظاهر را جلا می دهد ولی برعکس یک اکسسوری اشتباه و نامتناسب ظاهر را به شدت در هم می ریزد. تناسب بسیار مهم است زیرا اصل مرکزی در طراحی است. در مد، این اصل به قد و دیگر خصوصیات فیزیکی افراد وابسته است. به عبارت دیگر، پوششی که یک نفر دارد باید با خود فرد متناسب باشد.
موارد مشابه تناسب در طراحی داشبورد مدیریتی را می توان به شیوه های گوناگونی در داشبورد یا گزارش ها برای هایلایت کردن یا جلب توجه به یک جنبه خاص یا تدارک زمینه برای اطلاعات نمایش داده شده به کار برد.
مثال های زیر می تواند این اصل را بخوبی نمایش دهد:
در تصویر زیر کدام عدد را اول می بینید؟
اکثر افراد می گویند، اول ۲۲٫۵۵۰ و بعد از آن ۱۵% را می بینند. ذکر این نکته مهم است که با وجود این که عدد ۱۵% رنگی چشمگیر دارد، می توانیم کاربر را به عدد ۲۲٫۵۵۰ جلب کنیم و این کار را فقط با تغییر نسبت اندازه اعداد انجام دهیم.
در مثال زیر کدام تصویر برای نشان دادن اندازه پرتقال مناسب تر است؟
واضح است که تصویر سمت چپ، تناسب بهتری با بافت برای نشان دادن اندازه پرتقال دارد.
Context به معنی سیاق و تناسب با زمینه، مفهومی حیاتی است که باید در زمان ارتباطات بصری به یاد داشت. ارائه اطلاعات بدون تناسب لازم، اثر بخشی چشمی را کم کند و در عوض از رسیدن پیام مورد نظر به کار بران نهایی جلوگیری کند.
نکاتی که برای رعایت تناسب در طراحی داشبورد مدیریتی باید در نظر داشت
همیشه در طراحی قواعد زیر را برای تناسب در طراحی داشبورد مدیریتی به کار ببرید:
- دقیقا مثل رنگ ها، از نسبت های متفاوت (اندازه فونت ها) برای تاکید روی ویژگی خاصی نسبت به دیگری استفاده کنید.
- تحلیل های پیشرفته را می توان برای ارائه تناسب بیشتر در موارد گوناگونی استفاده کرد. برای مثال، اگر در حال نمایش فروش روزانه در مقایسه با یک دوره ماهیانه فروش هستید، اگر پیش بینی میزان فروش برای زمان باقیمانده از ماه را به کار بگیرید، به کاربر کمک می کند درک کند که آیا به هدف مورد نظر در ماه خواهد رسید یا خیر.
-مقایسه مقادیر با دیگر متریک های مرتبط.( مانند مقایسه بهره وری و فروش با استفاده از نسبت بهره وری نیروی کار/ فروش)
-نمایش روندها
-ارائه اهداف کلی، پیش بینی ها، بودجه یا دیگر اعداد برنامه ریزی شده.
-ارائه میانگین تاریخی یا شاخص های آماری موثر برای کمک به کاربرد تا عملکرد فعلی درک شود
-در نظر گرفتن آستانه ها و بنچمارک های مناسب
-مقایسه مقادیر با بخش های دیگر از کسب وکار